GREMI D'INSTAL·LADORS DEL MARESME

Busques un instal·lador a prop teu?

AGENDA

Circular 87-2024 FEGICAT S'oposa a la reducció de la jornada laboral

5 juliol 2024


Us informem que FEGICAT manifesta la seva oposició ferma i decidida a la proposta de reducció de la jornada laboral impulsada pel Govern d'Espanya. Com a portaveus del sector, expressem la nostra preocupació per les greus conseqüències econòmiques i organitzatives que aquesta mesura podria tenir sobre les petites i mitjanes empreses (PIME), especialment en les empreses instal·ladores.

D’acord amb els darrers estudis, per a les PIMES catalanes, una disminució del temps de treball podria suposar un cost directe estimat d’aproximadament 3.800 milions d'euros, a més, caldria afegir la pèrdua generada degut a la reducció de la producció. En el sector de la instal·lació, només a Cataluña, la pèrdua directa podria arribar als 500 milions d’euros.

Aquesta mesura, implementada sense el consens necessari i al marge de la negociació col·lectiva, interfereix directament en l'organització interna de les empreses i posa en risc la seva viabilitat. El sector de les instal·lacions requereix una gran flexibilitat per adaptar-se a les necessitats canviants dels projectes i dels clients. La imposició d'una jornada laboral reduïda sense considerar les particularitats del sector posa en risc la capacitat de les empreses per respondre de manera eficaç i eficient a les demandes del mercat. A més, la productivitat del sector es veuria afectada negativament, ja que l'adaptació a la nova jornada laboral podria no ser immediata ni senzilla. En un moment en què les empreses instal·ladores es troben en una fase de transformació, amb moltes dificultats per contractar perfils qualificats, és essencial mantenir la flexibilitat organitzativa per adaptar-se a les circumstàncies canviants del mercat i garantir la continuïtat de les empreses

Les empreses instal·ladores no poden assumir l'increment de costos laborals derivat d'aquesta reducció de la jornada laboral sense veure compromesa la seva competitivitat i capacitat d'inversió. La imposició d'aquest tipus de mesures unilaterals, sense considerar les peculiaritats i necessitats específiques de cada sector, no només afectaria negativament les empreses, sinó que també pot conduir a una disminució de la qualitat dels serveis oferts als ciutadans i incrementar la inflació sectorial com a conseqüència de la manca de personal qualificat.

Un altre factor preocupant que s'afegeix a aquesta situació és l'augment de l'absentisme laboral, que ja és una problemàtica en creixement. Catalunya va tancar el 2023 amb una taxa d'absentisme laboral del 7,4%, que és superior a la mitjana estatal del 7,2%. Aquesta situació es veuria encara més exacerbada amb la reducció de la jornada laboral, ja que les empreses haurien de fer front a una menor disponibilitat de personal i a la necessitat de cobrir les absències amb més freqüència, incrementant així els costos laborals i la complexitat de la gestió dels recursos humans.

Per tot això, des de FEGICAT instem el Govern a reconsiderar aquesta proposta i a fomentar un diàleg obert i constructiu amb els agents socials per trobar solucions equilibrades que permetin millorar les condicions laborals sense comprometre la viabilitat de les nostres empreses. També demanem a les patronals un posicionament ferm i contundent entorn a aquesta proposta i reiterem la nostra disposició a col·laborar en la cerca de mesures que promoguin un creixement sostenible i una major productivitat en benefici de la societat i de tots els actors implicats.

Circular 85-2024 Garantia de subministraments bàsics i pròrroga del bonus social elèctric

2 juliol 2024


Us informem en relació amb que d'acord  amb el recentment publicat "Reial decret-llei 4/2024, de 26 de juny",  es mantenen i es prorroguen diverses mesures importants relacionades amb  la garantia de subministraments bàsics i el bo social elèctric.

Garantia de subministraments bàsics:

  • Es  manté la prohibició d'interrompre els subministraments d'aigua, electricitat i  gas als consumidors vulnerables fins al 31  de desembre de 2024.

Pròrroga del bonus social elèctric:

  • Es prorroga el bonus social elèctric fins al juliol de 2025.
  • Els  actuals descomptes del 65% per a consumidors vulnerables i del 80% per a consumidors vulnerables severs es mantenen fins  al 30 de setembre de 2024.

A partir de l'1 d'octubre de 2024, els descomptes es reduiran progressivament:

  • Del 1 d'octubre de  2024 al 31 de desembre de 2024: 57% per a consumidors vulnerables i 72,5% per a consumidors vulnerables severs.
  • Del 1 de gener de  2025 al 31 de març de 2025: 50% per a consumidors vulnerables i 65% per a consumidors vulnerables severs.
  • Del 1 d'abril de 2025  al 30 de juny de 2025: 42,5% per a consumidors vulnerables i 57,5% per a consumidors vulnerables severs.
  • A partir de l'1 de  juliol de 2025, el descompte serà del 35% per a consumidors vulnerables i del 50% per a consumidors vulnerables severs, amb caràcter indefinit.

Tarifa d'últim recurs (TUR) de gas

  • Per últim, cal mencionar que es concedeix caràcter indefinit a la tarifa d’últim  recurs (TUR) de gas per a les comunitats de propietaris i les empreses de serveis energètics.

Circular 86-2024 Substitució de xemeneies i conductes de ventilació amb amiant

2 juliol 2024


Us informem sobre un assumpte de gran importància que afecta les instal·lacions de ventilació i les seves implicacions per a la seguretat i salut dels treballadors i residents. Aquesta comunicació és crucial per garantir el compliment de la normativa vigent i assegurar la seguretat en les instal·lacions que contenen amiant.

Risc  de l'amiant:

L'amiant és un material extremadament  perillós per a la salut, associat a diverses malalties greus, com ara l'asbestosi, el mesotelioma i altres tipus de càncer pulmonar. Aquestes malalties poden desenvolupar-se molts anys després de l'exposició a les fibres d'amiant.

Obligacions  per la substitució de xemeneies i conductes de ventilació:

D'acord amb el Reial decret  396/2006 i la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular, qualsevol reparació o intervenció en xemeneies o conductes de ventilació verticals amb amiant instal·lades en edificis ha de  comportar la seva substitució completa.

Aquesta mesura és especialment obligatòria  quan aquestes instal·lacions han arribat al final de la seva vida útil,  estimada en uns 20-25 anys, o quan es detectin filtracions d'aigua o altres  senyals de deteriorament.

Requisits  per les empreses instal·ladores:

Qualsevol  empresa encarregada de realitzar aquests treballs ha d'estar inscrita en el  RERA (Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant). Aquest registre assegura que l'empresa compleix amb tots els requisits legals i disposa del personal qualificat i els equips necessaris per gestionar amb seguretat els materials que contenen amiant.


Circular 84-2024 Dades sobre la campanya d'inspeccions realitzades durant l'any 2023

28 juny 2024


L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic  (OCCC) de la Generalitat de Catalunya ha publicat les dades sobre les inspeccions  realitzades durant l'any 2023 en la compra i instal·lació d’equips d’aire  condicionat per assegurar que aquests equips han estat instal·lats per instal·ladors autoritzats.

PATROCINADORS

FEDERACIONS

Modificar cookies