ACTUALITAT

Circulars Fegicat

Us informem que el proper dia 21 de maig de 2025 a les 10:30 hores es farà la presentació del Pla FUE 2025-2028 a Barcelona (Sant Feliu de Llobregat) per conèixer com s’impulsa la transformació digital de l‘administració, la reducció de terminis en els procediments complexos, els serveis proactius basats en l’analítica de dades i agilització.

En aquesta trobada, que comptarà amb la presencia del secretari general del Departament d’Empresa i Treball, també es presentaran dubtes i necessitats respecte a la tramitació i la gestió de dades i registres d'empreses i professionals.

Programa complert de la sessió

INSCRIPCIONS


Us informem que el proper dia 29 de maig a les 12:00 hores hem organitzat juntament amb E-Distribución una jornada informativa sobre les novetats en la gestió d’expedients d’accés i connexió amb -E-Distribución.

Contingut:

  • Presentació de la Oficina de Transició Energètica (OTE) de FEGICAT
  • Novetats en la gestió d’expedients d’accés i connexió amb E-Distribución
  • Introducció
  • Normativa vigent
  • Definicions, dades i principals aspectes regulatoris per la tramitació de noves connexions.
  • Flux general del procés de connexions.
  • Funcionalitats web.
  • Novetats Circular 1/2024 en el procés d’accés i connexió.
  • Torn obert de preguntes

ENLLAÇ D’INSCRIPCIÓ

CARTELL INFORMATIU


FEGICAT ha renovat l’acord de col·laboració amb AMBILAMP, el sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor, per seguir facilitant la recollida selectiva de residus d’il·luminació entre les empreses instal·ladores del territori. Aquesta renovació reafirma el compromís conjunt amb la sostenibilitat i l’economia circular.

Com a entitat compromesa amb la transició energètica, FEGICAT impulsa aquesta aliança amb l’objectiu de garantir la correcta gestió dels residus d’il·luminació a través de punts de recollida ubicats als diferents gremis. Gràcies a aquest sistema, el col·lectiu instal·lador pot fer una gestió responsable i còmoda d’aquests residus, en línia amb les exigències normatives i ambientals.

Durant el 2023, s’han recollit més de 16.000 kg de residus a través d’aquests punts de recollida, una dada que reflecteix l’alta implicació de les empreses instal·ladores catalanes i l’eficàcia del sistema coordinat entre FEGICAT i AMBILAMP.

“El nostre objectiu és continuar dotant els professionals del sector de les eines i recursos que els permetin treballar d’acord amb els estàndards més exigents, no només des del punt de vista tècnic, sinó també ambiental”, ha afirmat Èric Martí, president de FEGICAT.

Per part d’AMBILAMP, també s’ha valorat molt positivament la continuïtat de l’acord: “FEGICAT és un aliat clau per arribar al col·lectiu instal·lador i facilitar el compliment de la normativa sobre residus, tot fomentant bones pràctiques ambientals.”

Amb aquesta renovació, FEGICAT i AMBILAMP refermen la seva voluntat de continuar treballant conjuntament per a una gestió més eficient i sostenible dels residus del sector. Els punts de recollida es mantenen actius als gremis, i des de la Federació s’encoratja tots els professionals a fer-ne ús i contribuir així a un futur més net i responsable.


Us informem dels resultats més rellevants que la Subdirecció General de Seguretat Industrial en referència a les tramitacions d’expedients i les inspeccions periòdiques realitzades en instal·lacions frigorífiques, instal·lacions tèrmiques en edificis i combustibles gasosos.

S’adjunta  tota la documentació en referència a la present Circular: Enllaç


Des de la Federació, amb prèvia consulta a la Subdirecció General de Seguretat Industrial, us volem fer un breu recordatori en relació amb la documentació tècnica obligatòria que cal disposar sempre que es realitzin instal·lacions del RITE que incorporin generadors de calor i/o fred, com ara bombes de calor o equips d’aire condicionat.

Recentment, la Direcció  General d’Indústria ha incorporat als formularis HTML per inscriure aquestes instal·lacions un avís específic sobre aquesta documentació. Aquest avís ha estat afegit arran de verificacions aleatòries realitzades per la Subdirecció  General de Seguretat Industrial, on s’ha detectat que en alguns casos només es disposa de la documentació habitual exigida pel RITE, sense tenir en compte l'article 21.5 del Reglament de Seguretat d’Instal·lacions Frigorífiques (RSIF).

Com sabeu, l’àmbit d’aplicació del RITE recull tant instal·lacions tèrmiques i instal·lacions de climatització. Per això, us recordem que en cas de realitzar instal·lacions tèrmiques cal disposar sempre de la  documentació següent:

Certificat de la instal·lació RITE.

Memòria tècnica o projecte (segons potència).

Manual d’ús i manteniment de la instal·lació.

Relació de materials i equips instal·lats amb característiques, documentació i garantia.

Certificat del darrer manteniment (cada vegada que es realitzi).

Certificats CE de conformitat dels equips instal·lats (rendiment de calderes, aparells a gas, aparell a pressió i xemeneies).

Per instal·lacions de RITE amb potència tèrmica superior  a 70 kW: 

    1. Contracte de manteniment amb una empresa mantenidora habilitada.
    2. Certificat favorable de la darrera inspecció periòdica efectuada per un Organisme de Control habilitat.

Per altre part, us recordem que en cas de realització  d’instal·lacions de climatització, a més de la documentació anterior, també  s’ha de disposar de:

  1. Certificat       de la instal·lació elèctrica associada a l’equip instal·lat.

Certificat d’estanqueïtat de la instal·lació frigorífica.

El certificat d’instal·lació elèctrica correspondrà a l’ampliació de la instal·lació elèctrica de BT interior de l’habitatge i per tant, també s’haurà de  disposar del model ELEC-3 (memòria tècnica) i del model ELEC-2 (esquema  unifilar) actualitzats amb el circuit elèctric corresponent a la instal·lació  de climatització. 

Com sabeu i tal i com s’exposa a la Instrucció Tècnica Addicional número 12 del Decret 192/2023, les ampliacions i modificacions de les instal·lacions elèctriques de BT  d’interior d’habitatges no s’han d’inscriure al RITSIC.

Aquesta documentació ha estat sempre requerida per normativa, per la qual cosa us recomanem revisar que disposeu correctament de tots aquests documents per evitar qualsevol inconvenient en futures verificacions.


Us informem que s’ha publicat el Reial decret 164/2025, pel qual s’aprova el nou Reglament de  Seguretat Contra Incendis en Establiments Industrials (RSCIEI), que entrarà en vigor el proper 10 de maig. El nou reglament inclou un apartat específic dedicat a les instal·lacions de panells fotovoltaics situades sobre cobertes  d’establiments industrials, amb una sèrie de mesures de prevenció i  protecció contra incendis que caldrà tenir en compte en el disseny i execució d’aquestes instal·lacions.

A continuació, us resumim els punts més destacats de l’apartat 6.3 del reglament:

  • Disseny i materials  dels panells

S’ha de tenir en compte:

  • Les característiques dels panells i els seus components auxiliars (combustibilitat).
  • L’ús d’elements de protecció  addicionals (com sistemes per evitar o extingir l’inici del foc).
    • Les millors prestacions  disponibles segons l’estat actual de la tècnica.
  • Tall de corrent en  cas d’incendi

Cal garantir que la instal·lació permeti interrompre el subministrament elèctric en cas d’incendi per facilitar una intervenció segura.

  • Facilitats per a la  intervenció dels Serveis d’Extinció d’Incendis i Salvament (SEIS)

S’ha de considerar:

  • L’alçada i ubicació de la coberta.
  • Si és accessible o  transitable.
  • La facilitat d’accés des de l’exterior.

Tot això d’acord amb l’annex II, secció 4 del reglament: “Intervenció dels Serveis d’Extinció d’Incendis i Salvament”.

  • Separació de panells  i franges de seguretat

Per a instal·lacions de grans dimensions (amb algun costat superior a 45 m):

  • Agrupació de panells en àrees màximes de 45 m x 45 m.
  • Franges lliures d’almenys 1,2 metres entre agrupacions.
    • Si la superfície total supera 500 m², s’ha de deixar una franja perimetral d’1 metre al voltant de la instal·lació.
  • Prevenció de la  propagació entre sectors o edificis

S’ha d’evitar que la instal·lació pugui afavorir la propagació d’un incendi:

  • Entre diferents sectors de l’establiment.
  • O entre altres edificis  adjacents.

Cal respectar les distàncies de compartimentació especificades a les figures 2.11, 2.12, 2.13, 2.15 i 2.16 de l’annex II, secció 2. També s’aplica als panells i components combustibles col·locats sobre la coberta.

  • Característiques de  la coberta i protecció contra propagació vertical

S’ha d’avaluar si hi ha risc que un incendi iniciat a la instal·lació s’estengui a plantes inferiors.

  • Solucions possibles:
  • Instal·lar sobre cobertes amb classe  de reacció al foc BROOF (t1).
  • O bé interposar una capa de protecció  ignífuga entre els panells i la coberta.

En cap cas hi pot haver zones de la coberta que no compleixin aquests requisits, ni sota la instal·lació ni en una franja inferior a 1  metre del seu perímetre.

  • Canalitzacions  elèctriques

Les canalitzacions han de complir amb el Reglament Electrotècnic  per a Baixa Tensió (REBT) per evitar la propagació del foc.

S’ha de prestar especial atenció a:

  • El pas de cables entre cobertes  de diferents sectors.
  • I al pas des de la coberta  cap a l’interior del sector.

També són aplicables els requisits de l’annex II, secció 1, apartat 2 (“Espais ocults”) per al cablejat situat dins o sota la coberta.

  • Exempció per sistemes  d’extinció

Els requisits dels punts 4 (separació de panells) i 6 (protecció contra propagació  vertical) no seran exigibles si es disposa d’un sistema fix  d’extinció automàtica apte per a protegir aquest tipus d’instal·lacions.

Per garantir la conformitat normativa i la  seguretat de les instal·lacions fotovoltaiques, recomanem revisar i aplicar aquests requisits a tots els nous projectes sobre coberta.

A continuació s’adjunta el nou Reglament RSCIEI per a que es pugui consultar amb detall el contingut de l’apartat 6.1:

NOU RSCIEI


Modificar cookies