GREMI D'INSTAL·LADORS DEL MARESME

Busques un instal·lador a prop teu?

FEGICAT recupera l'obligatorietat del contracte de manteniment en instal·lacions de baixa tensió

FEGICAT recupera l'obligatorietat del contracte de manteniment en instal·lacions de baixa tensió


  • La Generalitat de  Catalunya publica el nou Decret 192/2023, de 7 de novembre, de la Seguretat  industrial dels Establiments, les instal·lacions i els productes a on es recull  aquesta obligatorietat.
  • El nou Decret regula la  relació dels agents de la seguretat industrial amb l'Administració en matèria  de seguretat industrial, el Registre d'instal·lacions tècniques de seguretat  industrial (RITSIC), el Registre d'agents de la seguretat industrial (RASIC) i  el model de gestió dels sistemes.
  • Gràcies a les  al·legacions presentades per FEGICAT i després d’un treball intens durant 9  anys (des de la derogació del Decret 363/2004), la Generalitat de Catalunya ha  aprovat la recuperació de l’obligatorietat del contracte de manteniment per a  instal·lacions de baixa tensió que requereixen projecte.
  • FEGICAT ha estat  l’instrument de les empreses instal·ladores de Catalunya per defensar els seus  drets en aquest nou Decret 

La derogació el 2014 del Decret 363/2004 va suposar l’eliminació de l’obligatorietat de contractar el manteniment de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió que requerissin projecte i sotmeses a inspecció periòdica. Aquest canvi normatiu va provocar el greu deteriorament de l’estat del parc  d’instal·lacions elèctriques amb el consegüent risc per als usuaris i la pèrdua de milers de contractes de manteniment.

Durant aquests darrers anys, FEGICAT ha estat treballant insistentment per assolir aquesta fita, com un dels objectius més importants de la Federació. Amb aquesta nova conquesta, es fa evident la credibilitat i el pes que la Federació està tenint davant de l’Administració Pública Catalana.

La recuperació de l’obligació de tenir contractat el manteniment provocarà un increment  en la seguretat de les instal·lacions que durant aquests darrers anys ha anat decreixent. FEGICAT així ho va comunicar a través d’un estudi publicat al 2019 a on es va concloure que gairebé la meitat dels professionals (46,3 %) s’havien trobat més d’una vegada amb una instal·lació que havia provocat un incendi. Aquest estudi i les seves preocupants dades es van reafirmar gràcies a l’estudi publicat per l’APTB (Associació Professional de Tècnics Bombers) i la Fundació Mapfre a on Catalunya és classificada com la segona comunitat  autònoma amb més víctimes per incendi d’origen elèctric. Cal tenir present que la segona causa dels incendis és degut a incidents elèctrics.

Un dels canvis substancials, també impulsats per FEGICAT, per garantir la seguretat de les instal·lacions elèctriques comunitàries i que també introdueix el nou Decret és que les instal·lacions elèctriques dels edificis que tinguin més de 20 o més subministraments (habitatges, locals, etc.) estaran subjectes a inspecció periòdica obligatòria i, per tant, també hauran de tenir obligatòriament el manteniment contractat amb una empresa instal·ladora habilitada.

Amb aquest nou assoliment, FEGICAT es posiciona com un referent en l’observació sectorial, que vetlla per la millora de l’estat de conservació de les instal·lacions i la seguretat de les persones i actua com un eficaç altaveu de les associacions i empreses instal·ladores que representa davant de l’Administració Pública.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies