GREMI D'INSTAL·LADORS DEL MARESME

Busques un instal·lador a prop teu?

FEGICAT s'oposa a la reducció de la jornada laboral

FEGICAT s'oposa a la reducció de la jornada laboral


La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), en representació de les empreses instal·ladores de Catalunya, manifesta la seva oposició ferma i decidida a la proposta de reducció de la jornada laboral impulsada pel Govern d'Espanya. Com a portaveus del sector, expressem la nostra preocupació per les greus conseqüències econòmiques i organitzatives que aquesta mesura podria tenir sobre les petites i mitjanes empreses (PIME), especialment en les empreses instal·ladores.

D’acord amb els darrers estudis, per a les PIMES catalanes, una disminució del temps de treball podria suposar un cost directe estimat d’aproximadament 3.800 milions d'euros, a més, caldria afegir la pèrdua generada degut a la reducció de la producció. En el sector de la instal·lació, només a Cataluña, la pèrdua directa podria arribar als 500 milions d’euros.

Aquesta mesura, implementada sense el consens necessari i al marge de la negociació col·lectiva, interfereix directament en l'organització interna de les empreses i posa en risc la seva viabilitat. El sector de les instal·lacions requereix una gran flexibilitat per adaptar-se a les necessitats canviants dels projectes i dels clients. La imposició d'una jornada laboral reduïda sense considerar les particularitats del sector posa en risc la capacitat de les empreses per respondre de manera eficaç i eficient a les demandes del mercat. A més, la productivitat del sector es veuria afectada negativament, ja que l'adaptació a la nova jornada laboral podria no ser immediata ni senzilla. En un moment en què les empreses instal·ladores es troben en una fase de transformació, amb moltes dificultats per contractar perfils qualificats, és essencial mantenir la flexibilitat organitzativa per adaptar-se a les circumstàncies canviants del mercat i garantir la continuïtat de les empreses

Les empreses instal·ladores no poden assumir l'increment de costos laborals derivat d'aquesta reducció de la jornada laboral sense veure compromesa la seva competitivitat i capacitat d'inversió. La imposició d'aquest tipus de mesures unilaterals, sense considerar les peculiaritats i necessitats específiques de cada sector, no només afectaria negativament les empreses, sinó que també pot conduir a una disminució de la qualitat dels serveis oferts als ciutadans i incrementar la inflació sectorial com a conseqüència de la manca de personal qualificat.

Un altre factor preocupant que s'afegeix a aquesta situació és l'augment de l'absentisme laboral, que ja és una problemàtica en creixement. Catalunya va tancar el 2023 amb una taxa d'absentisme laboral del 7,4%, que és superior a la mitjana estatal del 7,2%. Aquesta situació es veuria encara més exacerbada amb la reducció de la jornada laboral, ja que les empreses haurien de fer front a una menor disponibilitat de personal i a la necessitat de cobrir les absències amb més freqüència, incrementant així els costos laborals i la complexitat de la gestió dels recursos humans.

Per tot això, des de FEGICAT instem el Govern a reconsiderar aquesta proposta i a fomentar un diàleg obert i constructiu amb els agents socials per trobar solucions equilibrades que permetin millorar les condicions laborals sense comprometre la viabilitat de les nostres empreses. També demanem a les patronals un posicionament ferm i contundent entorn a aquesta proposta i reiterem la nostra disposició a col·laborar en la cerca de mesures que promoguin un creixement sostenible i una major productivitat en benefici de la societat i de tots els actors implicats.


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies